Mí první Zajíci v krabici

Juchů, dorazil mi i můj druhý povánoční dárek, na který jsem se těšila a psala vám o něm tady.

Nemohla jsem se dočkat, až se podívám dovnitř, jak vypadají mí první a vlastně i historicky první, Zajíci v krabici. Proto buďte prosím shovívaví k fotkám, rozbalovala jsem ještě v ten samý den, večer.

Pokud jsou pro Vás takoví ušáci novým pojmem, zde je malé shrnutí:
Zajíci v krabici je, projekt dvou mladých nadšenců do jídla, kteří se rozhodli svou vášeň sdílet a rozšířit tak podvědomí o produktech, které stojí za to mít v kuchyni. Takové, o kterých možná ani nevíte, protože nemají masovou reklamu anebo byvVás třeba vůbec nezaujaly v regálu, protože nemají až tak lákavý obal.

Celé to funguje tak, že skočíte na  zaječí stránky, zaregisturjete se a vyplněníte malý dotazník ohledně vašich stravovacích návyků a vyberete si , kolik zajíců si chcete nechat zaslat. A kolik dobrot ochutnat.
Přičemž cena na jeden měsíc je 350 Kč včetně dopravy a hodnota všech výrobků, které obdržíte, bude minimálně oněch 350 korun. Pak už se jen těšíte, až k vám dorazí balík. Obsah v krabici je každý měsíc jiný a na stránkách se můžete dočíst, že počet ušáků je limitovaný.

Jste taky zvědaví, jací zajoši v krabici jsou? Tak jdeme rozbalovat! Jen malá poznámka. Určitě bude o čem psát a hrozí, že článek nabere rozměrů historického románu, tak si udělejte kávu nebo čaj, raději i svačinku. A teď už fakt hurá na to!

??????????

Jen krabice samotná vypadá skvěle. Potisk na víku se mi hodně líbí a určitě pro krabici najdu využití i potom co sním její obsah. Jsem tak trochu obalový maniak. Ty pěkné si schovávám, ikdyž tak úplně nevím, jestli je využiju. Ale přijde mi líto, je vyhodit. Tahle je naštěstí dost velká abych do ní mohla uložit, třébá, časopisy o vaření. A nemusela je zběsile hledat po celém bytě, že? Ehm, ať si rozumíme, schovávám si krabičky, ne obaly od šunkového salámu.

Leden patří produktům, které neobsahují lepek. To byla jediná indicie, kterou jsme se dověděli několik dní před odesíláním a já byla o to víc napnutá, co v krabici bude. Taky mi to nedalo a trochu jsem zjišťovala k čemu je lepek dobrý a čím škodí.

Jedná se o bílkovinu, kterou najdeme v obilí. Podle názvu se dá snadno usoudit, že se jedná o látku, která k sobě pojí, “lepí“ ty ostatní a díky němu má pak pečivo požadovaný tvar. Ano, já když pekla mazanec, tak výsledný tvar byl moc hezký disk na kolo od auta. Najdeme ji nejen v něm, ale i tam, kde byste jeho přítomnost nečekali jako je kečup (?), zmrzlina (??), salámy (???) a seznam pokračuje dál. Takže ve výsledku ho sníme daleko víc, než si myslíme. A v čem je pak problém?

Nemusíte mít přímo alergii na lepek, ale tenhle prevít vám může přivodit jiné libůstky, jako jsou třeba ekzémy, akné, alergie a další. Díky lepku tělo není schopné vstřebávat živiny z potravy. Takže ať se snažíme jíst sebezdravěji, větina se vyloučí a veškerá snaha jde do kopru. Pro mě tohle jako argumenty stačí, abych se pokusila omezit jeho příjem.

Určitě stojí za to si něco dalšího o lepku přečíst. Můžete přímo na zajících anebo jednoduše zadat do googlu lepek a bezlepková strava, určitě toho bude dost na čtení.

A abyste věděli, jestli to stojí za to, bude u každé dobroty uvedené i složení a cena, za kterou byste ji koupili v obchodě.

??????????

Po otevření na mě čekal milý dopis s popisy jednotlivých firem a jejich zajíci. A nebylo to nudné čtení. Jsem ráda, když vím, co jím. Takže jsem poctivě pročetla a byla příjemně překvapena rodokmenem ušáků, jejich výrobou a možnostmi využití. Zajíci jsou jak z Čech, tak i z ciziny. Těm našim chlupáčům já fandím fest.
A pokud byste pořád tápali co s nimi, pak se můžete řídit jednoduchými a lákavými recepty. Já tak úplně netápu, ale obrázky vypadají tak lahodně, že je rozhodně zkusím. 

??????????

Jako první jsem sáhla po mořských řasách Wakame. A polilo mě horko. Asijské potraviny příliš v kuchyni nepoužívám. Řasu jím jen v sushi. A tyhle kousky jsou jaksi tlustší a zdaleka ne tak široké, abyste do nich zabalili rýži a něco do ní. Je to značně mimo moji komfortní zónu. Ale himl! Zajíce jsem si neobjednávala proto, abych vařila a jedla jen to co znám, takže vyhrnout rukávy a žádný remcání.

??????????

Navíc, podle popisu se vyznačují svou bohatostí na minerální látky, vitamíny, bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Prý slouží jako účinný prostředek k očištění organizmu od toxinů. Super! Dají se použít do polévek, zeleninových salátů. Na jedné z karet je z nich dokonce i pomazánka. Jejich příprava je až dětsky snadná.
cena: 116,15 Kč

??????????

Jako další jsem v krabici našla sáček se zázvorovými bonbóny. Bonbóny!! Jen houšť, jen houšť! A hned jsem jeden ochutnala. Jsou od indonéského výrobce. Také obsahují vitamíny. Není novinka, že zázvor má protizánětlivé účinky, takže se skvěle hodí teď v zimě, kdy řádí chřipky a podobní neřádi.

??????????

V sáčku jsou dvě příchutě, jedna je čistě zázvorová a ta druhá je s burákovým máslem. Teď, když píšu článek, jsem podrobila ochutnávce obě dvě a musím říct, že víc mi šmakují ty s burákovým máslem. Musím zmínit ještě jednu jejich výhodu a to tu, že právě díky štiplavé chuti zázvoru nesníte celý sáček na posezení. Ikdyž jsem se o to usilovně snažila.
cena: kolem 34 Kč

bobnony

Pak jsem vzala něco, co bylo zabaleno v papíře, když jsem to rozbalila, našla jsem marmeládu. Vlastně Bioládu indiánské borůvky.  Ta je ze Slovenska (Není! Děkuju za upozornění pozorným čtenářům a za trest si jdu zopakovat zeměpis České Republiky). Děsně ráda ochutnávám od našich a slovenských výrobců, nejen proto, že je to moc dobré, ale dmu se pak pýchou a hrdostí jako bych to vyráběla já sama.

??????????
Za touhle dobrotou stojí jedna rodina žijící v Bílých Karpatech. A neobsahuje borůvky, jak by se mohlo podle názvu zdát, ale muchovník. Pokud stejně jako já nevíte co to je, koukněte na internet. A možná zjistíte, že ji mají sousedi na zahradě. Jako jsem na to přišla já.
Bioláda je zvláštní tím, že má 98% podílu ovocné složky a je slazená pouze ovocným koncentrátem. Na fotce to není moc vidět, ale uvnitř jsou celé kuličky muchovníku.
cena: 64 Kč

??????????

??????????

Pod Bioládou se ukrývala Jáhlová cereální kaše Nomina. Bomba! Zrovna jsem se chystala si kupovat nějakou kaši. Tohle bylo jako na objednávku! 

??????????

I tahle kaše má v sobě minerály, vitamíny a vysoký obsah železa. Takže zítra budu snídat kaši a dám si do ní lžičku Biolády a kousek jablíčka. Už ať je ráno! Už ať je ráno!
cena: 42 Kč

??????????

Další zabalenou dobrotou byl Jitrocelový sirup. Trochu mě překvapilo, že jsem ho našla mezi zajíci. Neberu ho jako potravinu, ale jako lék. Ostatně jako medicína je uvedený i v přehledu.Okamžitě jsem si  vzpomněla na jeho sladkou chuť a jak jsem si v dětství po tajnu dávala víc jak jednu lžíci. Samozřejmě když se nikdo nevídal. A nějaké přemýšlení medicína, nemedicína bylo to tam.

??????????

Vyrábí ho sociální podnik. Vyrobeno u nás a navíc firmou, která zaměstnává, osoby které jsou nějakým způsobem znevýhodněni na trhu práce?  To je skvělý nápad! Okamžitě jsem koukala na jejich stránky a mám v plánu si objednat další produkty a podpořit je tak! Sirup má vitamíny a další látky. Usnadňuje odkašlávání a má ulevit nachlazení a kašli. Napsala a zatoužila po kašli, jen aby mohla otevřít a ochutnat sirup. Zvrhlé.
cena:  35 Kč

sirup sl

Předposledním zajícem je Umeocet od stejného dovozce, který má na triku i řasy. Ocet je získáván kvašením švestek umeboshi. Ikdyž je v názvu ocet, tak jídla prý spíš osolí. Jeho pravidelná konzumace působí jako prevence únavy. Sem s ním, po kýblech!  Už nebudu nikdy unavená.

??????????

A má i další účinky, jako povzbuzuní funkce jater, podporu trávení proteinů, a další jedinečné vlastnosti. Jsem rozhodně zvědavá, jak bude chutnat a mám v plánu jím solit co jen bude možné.
cena:  50,60 Kč

??????????

A jako poslední byla cizrnová mouka nativní. A zase od českých výrobců. Ti kdo ladili lednové zajíce u mě mají hubana! 

??????????

Mouku jsem v zajících čekala. Byla jsem zvědavá jaká to bude. Cizrnu znám, ale nidky jsem ji nejedla. Těším se, až z ní něco upeču.
Mouka obsahuje bílkoviny a to dokonce víc než má maso a vajíčka. Vyšší obsah bílkovin potěší hlavně sportovce. Budou mít svaly jako Pepek námořník. A ti kdo už ladí postavu do plavkové sezóny taky zajásají, protože bílkoviny napomáhají k redukci váhy. Tak to je aspoň psáno v jejím rodokmenu.
K mouce byly přiloženy dokonce 3 recepty, takže určitě budu vědět jak ji využít. A pizza, jako je na obrázku vypadá vážně k nakousnutí. Zapamatovat si pro příště, nepsat článek o jídle, když má člověk hlad.
cena: 43 Kč

mouka sl

A to je vše. Všechny dobroty jsou v plném balení. Tedy až na sladkou zázvorovou tečku. Bonbóny jsem ochutnala a dala na ochutnání dřív, než jsem je zvážila. Ale odhaduju, že se blížily plnému balení, které si můžete koupit v lékárně.

Dohromady to dělá nějakých 384,75 Kč. Takže cenově se to určitě vyplatí.

A mé dojmy? Jsem nadšená!

Těším se, že díky zajícům zkusím něco nového a donutí mě to, pohybovat se v kuchyni trochu víc. V poslední době jsem to lehce zanedbávala. Největší radost mám z kaše, tu otestuju hodně brzy.
A další suroviny vyzkouším snad v průběhu následujících 14 dní. Trochu strach mám z řas a umeoctu. Nevím, jak budou chutnat, a bojím se, že mi moc nepojedou. Na druhou stranu mě uklidňuje fakt, že mám doma velkého milce asijské kuchyně, takže když pro ně nenajdu uplatnění já, tak někdo další určite. A já to pak sním.

No je to celkem dlouhý článek. Neříkejte, že jsem vás nevarovala. Tu svačinu jste si měli udělat. A co na zajíce říkáte vy? Co nejvíc nadchlo vás?  Objednáte si svého, únorového?

Předchozí příspěvek
Následující příspěvek
Napsat komentář

komentářů 17

  1. Misa

     /  20 ledna, 2014

    Fajn článek, ale ta bioláda není ze Slovenska, je to český výrobek.

    Odpovědět
  2. Je to super, byla jsem taky totálně nadšená. Už jsem vyzkoušela cizrnovou mouku, umeocet a řasu. A tu krabici si taky schovám 🙂

    Odpovědět
  3. krásný blog – jenom drobnost Bioláda je z Moravy a ne ze Slovenska 🙂 Mějte se Libor – KOLDOKOL

    Odpovědět
  4. Alena

     /  21 ledna, 2014

    Ten váš odstavec od lepku není tak docela pravda. Něco jiného je alergie na lepek, něco jiného je celiakie, tj. v podstatě neschopnost trávit lepek a mít od toho zánět střev. Sice jsou teorie, že ve větší či menší míře problémem tohoto typu trpí značná část populace, ale nikdy nikdo to nedokázal. Normálně zdravému člověku lepek neubližuje.

    Odpovědět
  5. vyzkoušela jsem něco podobného – brandnooz – jelikož moc neexperimentuji – zákazník ze mě nebude. ale myšlenka bezvadná .. PS: s tou celiakií a alergií je fakt. Intolerance laktozy se třeba často zaměňuje s alergií na mléko ..

    Odpovědět
    • Já brandnooz viděla na blozích a ten český mi přišel hrozný. Viděla jsem i německý a ten mě lákal hodně. Ikdyž v něm byly potraviny, které se dají koupit asi poměrně běžně v supermarketech. Dají se přece jen koupit v těch německých supermarketech. Zvláštní, hledala jsem v několika zdrojích a ve všech je to pak napsané špatně. Příště budu hledat pečlivěji. Děkuju

      Odpovědět
  6. trisobi

     /  26 ledna, 2014

    dočista jsem navnazena, těším se na své první (únorové) hlodavce ještě víc 🙂

    Odpovědět
  7. Super projekt i nápad! Fandím.

    Odpovědět
  8. Fíha…jak tak koukám, tak se mi vše moooc zamlouvá…hmmm, stojí za přemýšlení vyzkoušet.

    S pozdravením….pherenis

    Odpovědět
  1. Únoroví zajíci v krabici | Coffee with milk, please

Napsat komentář