Jahodový cheesecake

Zdravím vás všechny zase v neděli. Doufám, že jste měli krásný víkend.

Dnešní článek bude o jídle, ikdyž říct o cheesecaku, že je to „jen“ jídlo je skoro urážka. 🙂 Je to skvělý dezert na narozeninovou oslavu nebo prostě jen tak. Příležitost k tomu si dát tuhle dobrotu si vždycky najdete. My ho teď jedli na oslavu slunovratu. Jak říkám, důvod si VŽDYCKY  najdete. 🙂 Navíc, jeho příprava je snadná.

DSC_3102

Já ho peču v menší formě, protože doma mám jen formu prcka s průměrem 16 cm, ale je mi jasné, že většina má klasickou dortovou formu o průměru 32 cm, takže ingredience v závorce jsou na tu menší formu, ty první jsou na klasickou.

Ingredience:
250 g sušenek (cca 160 g) mě se osvědčily sušenky Club s máslovou příchutí
150 g rozpuštného másla (cca 80 g)
300 g krémového sýra (cca 150 g)
500 g tvarohu (250 g)
2 kelímky zakysané smetany (1 kelímek)
2 citrony (1 citron)
4 žloutky (2 žloutky)
200 g krupicového cukru (necelých 100 g)

čerstvé jahody
100 g cukr krystal
hrst lístků bazalky

Rozdrťte sušenky, skvěle se drtí v mixéru na smoothies, kdo má. Jinak tyčák taky udělá službu a když není po ruce on, tak váleček na těsto nebo palička na maso. 🙂 Sušenkovou drť smíchejte s rozpuštěným máslem a vzniklou hmotu upěchujte na dno formy a na její boky. Malá rada: vemte si na to lžíci, pěkně to umačkáte, povrch bude tak silný jak chcete a krásně hladký. Formu dejte do ledničky, aby sušenkový korpus mohl ztuhnout.

V míse smíchejte sýr, tvaroh, kelímek zakysané smetany (nebo jeho půlku), cukr, šťávu z citronu, jeho kůru – pokud není chemicky ošetřený a žloutky. Všechno důkladně smíchejte a přelijte do formy s korpusem, který vám chládl v ledničce. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Malá rada – hmota by vám měla zakrývat korpus, aby se vám zbytečně nespekl a nekazil, tak celkový dojem. 

Cheesecake by se měl po 30 minutách uprostřed lehce chvět. Pokud to tak je, tak ho vyndejte na cca 5 minut z trouby a po 5 minutách ho potřete jemnou vrstvou zakysané smetany a dejte ještě na 5 minut péct. Po posledních pěti minutách ho vyndejte z trouby, nechte zchládnout a dejte do lednice na vychladnutí. Tady jsem to jednou nevydržela a nakrojila a celý cheesecake se rozpadl, takže dejte na mě a počkejte si. I když pokušení bude velké. Znám to. 🙂

Cheesecake bude chládnout asi 2 hoďky, by očko. Těsně před podáváním ho ozdobte jahodama. Ke každému kousku jich dejte štědrou porci ať už vcelku nebo nakrájené. A teď to nejlepší. Posypte každý kousek bazalkovým cukrem, který si snadno nachystáte. V moždíři nebo mixéru smícháte hrst bazalkových listů s cukrem. Možná to zní zvláštně, ale věřte mi. Ta chuť je jedinečná. Zkuste to. 🙂

Tak to byl dnešní recept. Dejte vědět, jestli jste ho zkusili a jak se vám povedl a chutnal. 🙂 Nebo máte jiný osvědčený dezert? Nestyďte se a podělte se o něj. 🙂

Mějte se krásně.

Reklamy
Předchozí příspěvek
Následující příspěvek
Napsat komentář

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: